Wednesday, December 5, 2007

Myrstackarna

Året går mot sitt slut, sitter utanför Starbucks och dricker kaffe i solen. Hade suttit i solen om nu inte Kusatsus enda höghus stått i vägen. Vi tittar på alla tjejerna som kör runt på parkeringen i sina små bilar. Jag undrar vad de egentligen gör i sina liv, Jens säger att han inte vet men att han osökt kommer att tänka på den kanadensiska såpan Trailer Park Boys.
Såhär innan jul spelar man julsånger lite var som helst och helst på offentliga platser som parkerings torget utanför det köpcentrum vi sitter vid. Kaffet är gott men vi tvingas att lyssna på Rudolf med röda mulen på japanska och det på väldigt hög volym.
I den lokala varianten av K-rauta spelar man Beatles hela tiden, där struntar man i att det är jul. De har öppet 365 dagar om året, Beatles, tänk att jobba där. Jag undrar vad alla som bor här ute gör på kvällarna. Jens har ingen aning, kanske dricker de öl. Det är december, det går förbi en ung kille, med sin basebollkeps på sned och byxorna i vad som kallades för Gällivarehäng när jag var ung och var en anledning till att bli mobbad, nu är det modernt och jag är 43. Hur säger man dra upp byxorna på japanska? Det vet vi inte, man skulle ha intresserat sig mer för språk. Han lägger sin hand på ryggen på vad vi hoppas är hans flickvän, det är snart jul och det betyder att det börjar det bli lite kallt, under tio. Flickvännen har svarta läderstövlar med höga stillettklackar, stövlarna går upp över knäna. Hon har svarta nätstrumpor och ett par minimala vita kortbyxor och en liten vit matchande jacka. Jag tittar på Jens som skakar på huvudet. Vad gör man i Kusatsu? Jens tror att om hon gått på gatan i Sverige hade hon blivit upplockad av polisen. Nu spelar man Jingle bells. Vi går tillbaka till kontoret, det är varmt där, på sommaren är det så kallt där så man får sitta med en jacka på sig.Vore man lite mer vältränad skulle man kunna ha bar överkropp nu, det verkar vara omöjligt att ställa in klimatanläggningen på något annat än max. Undrar varför man har 60 som pensionsålder här när ingen vill sluta jobba. Vill man inte ha någon fritid? Vem kan vi fråga? Jens berättar att hans flickväns pappa ska sluta jobba nu för att han fyller 60, han vill inte sluta. Hela familjen är orolig för hur det ska gå nu. Man verkar jobba för att slippa ha någon fritid, inte som vi som jobbar för att kunna ha någon fritid. Är man lurad eller blir det så här när man är tillräckligt många på samma ställe, som en myrstack. Jens och jag letar efter blockljus, vi hittar inga. Vad heter blockljus på japanska? Språk är svårt. Vi sparar det till imorgon så vi har något att göra i Kusatsu. Gud vad trött man blir när det är för varmt, det är som om John Blund bor i utblåset ovanför mitt huvud. Det börjar bli mörkt och snart dags att åka hem, undrar om det blir ris till middag? Kaffet är i alla fall gott.

No comments: