Monday, September 17, 2007

It's only Rock N' Roll

Det var en picknick planerad, det var som vanligt varmt ut av bara. Varför sitter det 30 kvinnor med barn där borta och 30 män där borta och dricker mint te? En öl! man tackar.
Även om packar in kvinnorna i lager med tyg så är de snyggare än männen. En öl till! tackar, tackar. Musik, musik, på med diesel aggregatet så kör vi, det var ett antal musikgrupper som tänkte spela, publiken bestod mest av de andra, de som inte spelade just då. Det var emellanåt riktigt bra och när det blev för bra så kom polisen och sa att ska ni spela här så får ni inte göra det för bra, tänk på kollektivet, inte sticka ut.
Det är detta med individen och gruppen som gör att Toyotas snöre blir mer fiktion än Liftarens Guide till Galaxen. Hur långt är ett snöre frågar man, ja inte tillräckligt långt för att en japansk bilarbetare skulle nå upp att dra i det om han vågade. Att stoppa det löpande bandet med flit skulle på andra företag kallas sabotage och det gör det säkert hos Toyota också. Att sen västvärdens utbildnings konsulter säljer dyra kurser baserade på boken om Toyota är väl antagligen ett bevis på hur långt man kan komma med bra marknadsföring, grattis ni var bäst.
Men för oss är det ju så stor skillnad, vi jobbar ju på ett ”svenskt” företag i Japan, vi är dynamiska och flexibla eller? Nej, nej och åter nej och det verkar vara så det är.
Som en vän berättade om det företag han arbetar på. Min vän – kan ni säga vad det är för fel på produkten? Företaget – Va, hur kan du veta att det är fel på produkten? Min vän – ja vi jobbar ju på samma företag, vad är det som är fel? Företaget – Va, nej det kan vi inte säga.
Vad vi inte har som de andra har är uniform och en företagssång, men så är vi ju ett ”svenskt” dynamiskt företag så vad kan man förvänta sig.


Det verkar vara mer omväxlande att vara parkskötare här än där, man har just skurit ner vassen, gräset eller vad nu det gröna är som växer i floden. Detta skulle antagligen för en svensk parkarbetare vara förenat med livsfara, tänk på drunkningsrisken om man somnar hägnades på spaden och ärligt talat så ser det inte så cool ut med en flytväst på en parkarbetare.

Det har blivit varmt igen och flickorna som inte vill bli bruna gömmer sig fortfarande under parasoll och har långa handskar på sig. Frun i en av de nya familjerna på skolan kommer från Hokkaido, japans norra ö, där är man lite brunare i skinnet, aj då inte bra. Det är då tur att man blandar i lite tippex i hudkrämerna här. Esteelauder whitening.
Det är ju så att det är lätt att skada sig när man ligger på max, typ som Christian Olsson, då är lätt att skada sig, sist jag spelade fotboll sträckte jag mig.
Men snart är det dags för hälsokontroll.
Avslutar med en sommarbild från helgen, det är nu september, ska det aldrig ta slut, måste vi åka och bada hela tiden. 35 C är inte en bh-storlek.

No comments: