Det hela började för sådär 80 år sedan när en japansk man fick för sig att göra en inhemsk whisky istället för att bara hälla i sig importerad.
På typiskt japanskt vis började den här mannen bygga en hembränningsapparat med sina bara händer och vad bidde det då? Jo det bidde Suntory och den lille hembrännaren hette
Shinjiro Torii.
Vi gick en guidad tur och kladdade lite på tunnorna, man kan säga att de luktade sprit. Efter turen så fick vi provsmaka två sorter båda med is och mycket vatten och det fanns en tredje med soda i. Robbe beställde utan is, bra ide. Vad vi inte förstod vara att det gällde att dricka så många som möjligt på kortast tid, vår bordsgranne vann.
Bra vatten är bra att ha om man tänker göra whisky och vattnet i Yamazaki är om skrivet redan på 800 talet och sedan när en grönt te guru på 1600-talet (Sen no Rikyu) avslöjade att hemligheten med gott te är vattnet så var det 1923 inte så svårt för Torii-san att välja var han skulle ha sin spritfabrik.
Så vid foten av berget Tennozan där de tre floderna Katsura, Kizu och Uji möts drog han igång sin produktion, att det på grund av flodernas olika vatten temperatur nästan alltid är dimma i området bidrar till att man tycker att man har ett optimalt klimat för att göra japansk whisky här. Själv tror jag att det är härifrån som uttrycket "in i dimman" kommer.
Det kan då tyckas konstigt att vi tyckte den whisky som kommer från Suntorys andra bränneri Hakushu smakar godare, men det kanske beror på att där är klimatet ännu mer optimalt.
När vi ändå var där passade vi på att provsmaka lite allt möjligt. Det är otroligt vad olika det kan smaka om man bara provar lite olika sorter. Som tur är så är Robbe väldigt intresserad (nästan nörd) och kunde därför förklara för den okunnige varför, fantastiskt trevligt.
No comments:
Post a Comment