Sunday, January 6, 2008

Någonting annat

Vi firade nyår med en tyskfamilj, när vi kom till deras hus så spelade de tyska julsånger så högt att de inte hörde att vi knackade på, det var negativt, det positiva var att vi visste att vi kommit till rätt hus. Vi åt nabe, en japansk gryta där man stoppar i vad som helst i kokande buljong, till det drack vi sake, öl och franskt rött vin.
Tolvslaget ringde vi in själva i ett buddistiskt tempel, man slår till deras stora klocka med en stor stock. Sammanlagt ska klockan ringa 108 gånger vid utgången av det gamla året, det för att man ska bli av med de 108 buddistiska synderna, de täcker in det mesta av vardagen.
I den delen av japan där vi befann oss var det förutom dessa dova klockljud helt tyst. Var alla raketer sköts vet jag inte, jo de skjuter man upp på sommaren som är den naturliga raket säsongen här. Det var väldigt rogivande med denna stillhet så för att liva upp det hela och inte somna öppnade vi vår medhavda skumpa och såg ut över nattens Kyoto.
Dags att åka hem, vi gick ner till stora gatan och vinkade in en taxi, 60:- hem, det var det värt.
På japanskt vis så gjorde vi vårt första shinto tempelbesök på nyårsdagen där vi traditionsenligt åt nanbröd med kyckling röra, köpt i ett stånd som ägs av en pakistanier som känner till Sverige och att alla företag i Sverige slutar på AB. För att vara säkra på att vi skulle hålla oss mätta ett tag så intogs även korv på spett.
Den här dagen köper man böner, man stoppar 100 yen i en låda och tar en bön med samma datum som man är född på. Om bönen är bra så blir man lycklig och behåller den hela året. Om man inte blir lycklig då blir man olycklig och det vill man ju inte. För att inte bli det då så knyter man fast sin dåliga bön på tempelområdet så blir man lycklig i alla fall. Lika för alla, det är väl bäst så.

Vi har haft besök från Sverige av en grupp köttätare. Några bodde hos oss andra på hotell. Efter att första morgonen gått upp väldigt tidigt, så tidigt att vi nästa blev oroliga. Detta för att hinna med att se allt man skulle se, så sov man sedan längre, så som man tror att de ska. Lisa som aldrig glömt något i hela sitt liv glömde en handduk.
Årets första fotbolls match gick av stapeln i Shimogamo Shrine. Spelformen heter Kemari och beskrivs som en ovanlig sorts fotboll som härstammar från Heian eran. Spelarna är klädda i tidstypisk domstols dräkt, varför inte. Jag tror att det här är föregångaren till att kicka boll på stranden.


På måndag (i morgon) måste jag börja jobba. Fy …. Undrar om jag inte är lite förkyld.

No comments: